Preskočiť na hlavný obsah

Zoya Ledecká: O kazovi, ktorý si hľadal domček

Zápasíte doma s deťmi pri úmývaním zúbkov? Po prečítaní tejto knihy už nebudete. Z umývania zúbkov sa zrazu stane sranda a radosť, že z malých ústočiek vyženiete Ivana Kazoroviča.


Ahoj, ja som Kazo. Viete, aké je ťažké nájsť domov, keď vás nikde nechcú? A viete, čo sa stane so zúbkom, keď vypadne?

42 stranová kniha, ktorú napísala vo veku 8 rokov Zoya Ledecká a ilustroval Ďuro Balogh. O kazovi, ktorý si hľadal domček.




V prvom rade musím napísať, že obdivujem autorku Zoyu Ledeckú, že v tak malom veku dokázala napísať tento milý príbeh o zubnom kaze. Na internete som čítala kritiku, že má kniha zlú štylistiku. Áno, nejaká tá chybička sa v nej nájde, no ja som rada, že to tak je, pretože je pre mňa uveriteľné, že knihu písalo dieťa. Myslím, že ak by dospelí až príliš zasahovali do textu, stratil by svoje čaro.


.Celý príbeh rozpráva zubný kaz menom Kazo. Jedného večera ho zo spánku vyruší zubná kefka so zubnou pastou. Kefka ho celého doškriabe a pasta doštípe. Neostane mu nič iné len ujsť a začať si hľadať nový domček. Najlepšie v nejakých špinavých, žltých zúbkoch.


Na svojej ceste zažije rôzne dobrodružstvá, stretne lásku a nakoniec nájde aj ten domček, i keď na mieste kde by to vôbec nečakal, v kráľovstve zúbkových víl. Vílam však musí najprv sľúbiť, že im nebude kaziť ich zúbky, ktoré deti pre ne schovávajú pod vankúš a tiež sa musí naučiť čistiť dvakrát denne ich domčeky a paláce zo zúbkov. Kazo súhlasí a tak konečne nájde ozajstný domov.

Nuž a malí čitatelia si po prečítaní tejto knihy o niečo radšej umývajú svoje zúbky, o niečo menej s rodičmi pri tejto činnosti bojujú.


Tento obrázok - ústa plné zubných kazov - má Mimi najradšej a na slovách Ivana Kazoroviča sa vždy strašne rehni :-)






Knihu O kazovi, ktorý si hľadal domček čítame stále, stále, stále... Keby nebola o zúbkoch, už by som ju niekam zapatrošila. Ledva ráno otvorím oči, už musíme čítať, knihu nosí Mimi po dome ako talizman. Sedací vak, ktorý má moje dieťa v izbe sa premenil na zub a Mimi sa do neho snaží zavŕtať. Musím dávať pozor, aby si nebuchla hlavu o zem. Som z toho v strese. Je to teror! :-D


O Kazovi, ktorý si hľadal domček
Text: Zoya Ledecká
Ilustrácie: Ďuro Balogh
Zoya Press 2013


Komentáre

Zverejnenie komentára